Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 16:10

Σχέδια βελτίωσης ώρα μηδέν.

                Εγκύκλιο με θέμα ,"  Λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας πιστοποίησης της ολοκλήρωσης της υλοποίησης των επενδυτικών Σχεδίων Βελτίωσης από τις Επιτροπές Παρακολούθησης "  για την ολοκλήρωση σχεδίων μέχρι της 31/12/2015 εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

      

       Σύμφωνα με το άρθρο 3 της ΥΑ 16270/23.11.2012 (ΦΕΚ Β 3246), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, μεταξύ άλλων, έργο των Επιτροπών Παρακολούθησης είναι η πιστοποίηση της ολοκλήρωσης της υλοποίησης του εγκεκριμένου επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης.

       Αποτέλεσμα εικόνας για σχεδια βελτιωσηςΕπειδή ήδη βαίνουμε προς την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, με την παρούσα εγκύκλιο δίνονται οδηγίες για τις διαδικασίες τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουν τόσο οι δικαιούχοι όσο και οι Επιτροπές Παρακολούθησης προκειμένου να κλείσουν τα επενδυτικά σχέδια του Μέτρου 121 του ΠΑΑ.

        Συγκεκριμένα  με διαδικασίες express δίνεται η δυνατότητα οικονομικά ανώδυνα να μην ολοκληρωθούν τα Σχέδια που είναι σε στάδιο υλοποίησης.        Παρ όλο που η εγκύκλιος καθιστούν υπεύθυνες τις Επιτροπές Παρακολούθησης οφείλουν να ενημερώσουν του δικαιούχους του Μέτρου με κάθε πρόσφορο τρόπο για την δυνατότητα ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου χωρίς την υποβολή αιτήματος πληρωμής καθώς και για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήματος τροποποίησης και ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων. Κρίνεται  σωστό Όλοι οι αγρότες που έχουν σχέδια προς υλοποίηση, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους μελετητές τους.

 

Α. Όλη η εγκύκλιος  την σε pdf  εδω

Β.  email  της  Διεύθυνση  Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων το  από την  Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ που έκανε γνωστό στους μελετητές σχεδίων το παρακάτω κείμενο στις 20/10/2015.

 

email

Στο τέλος του χρόνου λήγει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος. Παράταση δεν θα δοθεί, είναι ξεκαθαρισμένο εδώ και αρκετούς μήνες. Με απλά λόγια, το ΠΑΑ 2007 – 2013 τελειώνει στις 31.12.2015 και επομένως όποιες πληρωμές γίνουν από αυτό θα γίνουν μέχρι τότε.

Τι σημαίνει αυτό για τα σχέδια βελτίωσης:

Προκειμένου να υπάρχει στις Υπηρεσίες ικανός χρόνος ώστε να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά του αιτήματος πληρωμής και να πιστοποιηθούν επιτόπια οι δαπάνες, τα αιτήματα πληρωμής θα πρέπει να κατατεθούν στις ΔΑΟΚ μέχρι 6.11.2015.

Προφανώς θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε να εξεταστούν και τα αιτήματα πληρωμής  που θα υποβληθούν στις ΔΑΟΚ μετά από αυτήν την ημερομηνία, αλλά η ανωτέρω ημερομηνία θεωρείται ως σχετικά «ασφαλής» προκειμένου κάποιο αίτημα πληρωμής (που δεν εμφανίζει προβλήματα) να πληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζω ότι στη λήξη της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, τα ημιτελή σχέδια βελτίωσης είχαν περάσει στην επόμενη περίοδο (αυτή δηλαδή που πλέον λήγει στο τέλος του έτους). Κάτι αντίστοιχο, πέρασμα δηλαδή των ημιτελών στην επόμενη περίοδο, προβλέπεται να συμβεί και τώρα. Όμως προκειμένου να περάσει κάτι ως ανειλημμένη υποχρέωση στο νέο πρόγραμμα, πρέπει ο επενδυτής να έχει λάβει χρήματα ως αποτέλεσμα της υλοποίησης ενός μέρους του σχεδίου του, πρέπει να έχει πληρωθεί έστω μια πρώτη δόση – δεν θα αρκεί απλά και μόνο η υποβολή της μέχρι τέλος του έτους.  Συνεπώς θα πρέπει να επισπεύσουν όσοι επιθυμούν κάτι τέτοιο. Επίσης θα τεθεί ένα όριο στις τροποποιήσεις, θα αποσαφηνιστεί στην εγκύκλιο που θα σας αποσταλεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Στην ίδια εγκύκλιο θα δίνονται και οδηγίες για το κλείσιμο των σχεδίων βελτίωσης.

 

Συνεπώς, ως προς τα αιτήματα πληρωμής που θα υποβληθούν εφεξής:

  1. Ότι αίτημα πληρωμής υποβληθεί μέχρι και 6.11.2015 θα γίνει προσπάθεια να πιστοποιηθεί από τις ΔΑΟΚ, να προωθηθεί για πληρωμή, να εκκαθαριστεί από εμάς, να προωθηθεί για πληρωμή στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να πληρωθεί έγκαιρα.

  2. Τα αιτήματα πληρωμής που αφορούν την πρώτη δόση που θα έρθουν μετά τις 6.11 υπάρχει ο κίνδυνος να μην καταστεί δυνατό να πληρωθούν εντός του 2015 με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθούν στις ανηλειμμένες υποχρεώσεις και να μην γίνει δυνατόν τελικά να πληρωθούν.

Τα δεύτερα και τρίτα αιτήματα πληρωμής που δεν θα γίνει δυνατόν να πληρωθούν θα εξεταστούν πλέον στη νέα προγραμματική περίοδο.  Όμως η πληρωμή τους θα καθυστερήσει σημαντικά.

 

Γεωτεχνική Αιγαίου

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 01:17
Sosial Media

       


                           

Συνεργάτες

Επικοινωνία


Αλκαίου & Αρίωνος γωνία

Μυτιλήνη ΤΚ. 81100


Τηλ  2251047555

  

Copyright © 2014. Γεωτεχνική Αιγαίου   


Όροι χρήσεις            Πολιτική Απορρήτου