Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 11:45

Διαδικασία νομιμοποίησης διάθεσης Οικοτεχνικών Αγροτικών προϊόντων.

Τρόφιμα τα οποία παράγονται από  μεταποίηση αγροτικών προϊόντων αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, από επαγγελματία αγρότη και τα μέλη της οικογένειάς του, μπορούν να προορίζονται για άμεση διάθεση στις  τοπικές αγορές νόμιμα πλέον στην κατανάλωση από τους παραγωγούς.

Αγροτικές μονάδες οικοτεχνικής παρασκευής και μεταποίησης  πρωτογενών προϊόντων παραγωγής, γίνονται θεσμός πλέον και στην χωρά μας.

Αποτέλεσμα εικόνας για oikotexniaΌσοι αγρότες παράγουν και μεταπουλούν από μικρές οικογενειακές μονάδες μεταποίησης τα παρακάτω είδη,

 • Α. Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (πχ παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
 • Β.Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς,
 • Γ. Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων
 • Δ. Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
 • Ε. Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
 • ΣΤ. Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα 5
 • Ζ. Γαλακτοκομικά προϊόντα εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθμ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 3438 /Β/2014 ) .
 1. Τα προϊόντα της παρ. 1 μπορούν να διατίθενται μόνο σε προσυσκευασμένη μορφή.
 2. Οι ποσότητες των τελικών προϊόντων υπολογίζονται με βάση την παραγωγή του πρωτογενούς προϊόντος, που αποτελεί το κύριο πρωταρχικό συστατικό του προϊόντος, από τις καλλιέργειες του παραγωγού σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 4235/2014. Δικαίωμα παρασκευής οικοτεχνικών προϊόντων έχει ο ή οι παραγωγοί των πρωτογενών αγροτικών προϊόντων που αποτελούν το πρωταρχικό συστατικό του τελικού προϊόντος. Είναι δυνατή η συνεργασία δύο ή περισσότερων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή.

έχουν την δυνατότητα να νομιμοποιήσουν την δράση τους αυτή κάτω από προϋποθέσεις που ορίζονται με την 3638/92505 απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού  «Σημεία διάθεσης» των προϊόντων αυτών μπορούν να είναι:

 • Η έδρα της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής.
 • Οι περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις).
 • Οι τοπικές λαϊκές αγορές.
 • Οι αγορές παραγωγών και οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης

Η Γεωτεχνική Αιγαίου αναλαμβάνει να ολοκληρώσει την διαδικασία που να γίνει από κάθε μονάδα οικοτεχνικής παρασκευής υπεύθυνα, και να ενημερώσει όποιον ενδιαφέρετε να δραστηριοποιηθεί στην δράση αυτή.  

Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 2251047555
Η πατήστε εδώ για αποστολή μέσω email  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 17:35

Πολυμέσα

Sosial Media

       


                           

Συνεργάτες

Επικοινωνία


Αλκαίου & Αρίωνος γωνία

Μυτιλήνη ΤΚ. 81100


Τηλ  2251047555

  

Copyright © 2014. Γεωτεχνική Αιγαίου   


Όροι χρήσεις            Πολιτική Απορρήτου